Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Wat is een airconditioning-installatie?

Een airconditioning is een klimaatregelaar in een auto. Naast de temperatuur worden ook de verdeling, zuiverheid en vochtigheid van de lucht geregeld.

Hoe werkt het?

Bij een airconditioning wordt warme lucht omgezet in koude lucht. Deze koude lucht wordt door de auto geblazen. 

Wat doet het?

Het regelt de temparatuur, vochtigheid, zuiverheid en verdeling binnen een auto. 

Onderhoud

Het onderhouden van een airco is van groot belang. Er zijn globaal twee mogelijkheden zoals hierna uitgelegd. Beide zijn er op gericht het airconditioningsysteem zo goed mogelijk te laten functioneren. Problemen aan de airco kunnen dure reparaties tot gevolg hebben. Wij zijn gecertificeerd in het verversen van alle airco systemen, met het r134a gas alsmede met het r1234yf gas (voor voertuigen vanaf 2014). Maak een afspraak voor het verversen of verfrissen van uw airco.

Meest gestelde vragen 

Waarom heeft een airconditioningssysteem onderhoud nodig?

Het onderhouden van uw airconditioning is nodig omdat op deze manier een dure reparatie voorkomen kan worden. Daarnaast voorkomt het onderhoud dat de airco gaat 'stinken', haperen of kapot gaat.

Hoe merkt u dat er iets mis is met de airco?

In veel gevallen zal de airco minder goed functioneren. Als het systeem niet meer werkt of niet meer op temperatuur komt kan het zijn dat er iets mis is met de airco. Ook als er een vieze geur uit het systeem komt zal de airco nagekeken moeten worden. Het goed en tijdig onderhouden van de airco voorkomt deze problemen.

Wat heeft de airco te maken met de veiligheid?

Op een warme dag, in een warme auto, is de concentratie vaak minder dan in een auto met airco. Bij warm weer wordt men sneller moe en dit kan veel invloed hebben op het rijgedrag. Een goed werkende airco is daarom belangrijk.

 

Airco Verversen 

Wat houdt het in?

Bij het verversen van het airconditioningsysteem wordt het koudemiddel uit de airco gehaald. Deze wordt vervangen door nieuw koudemiddel. Een auto heeft ongeveer 500gr. koudemiddel in de airco. Als bij het vervangen bijvoorbeeld nog maar 200gr aanwezig is kan er sprake zijn van een lekkage. Met behulp van contrastvloeistof kunnen wij vervolgens zien waar het lek zit. Vanwege diverse milieueisen wordt bij voertuigen vanaf 2014 een nieuw soort koudemiddel gebruikt. Let op! niet elke garage heeft een dergelijk nieuw systeem hiervoor! Wij kunnen ook dit koudemiddel (R1234yf) gewoon testen en eventueel vervangen.

Waar is het goed voor?

Door regelmatig, wij adviseren elke 2 jaar, uw airco te laten verversen voorkomt u dure reaparaties. Het repareren van een kapotte airco kost al snel honderden euro's. Het goed onderhouden van een airco is vele malen goedkoper.

Hoelang duurt het?

Het verversen van uw airco duurt ongeveer 1 uur en het is mogelijk om hierop te wachten. Uiteraard met een kop koffie.

Airco Verfrissen 

Wat houdt het in?

Bij het verfrissen van de airco worden alle 'vieze' geurtjes uit het aircosysteem gehaald. Deze geurtjes ontstaan door bacteriën en bij het verfrissen van de airco worden deze bacteriën verwijderd. Dit gebeurt met een speciaal gas dat door het aircosysteem wordt gespoten. 

Wat heeft het voor nut?

  • 'vieze' geurtjes worden verwijderd
  • het aircosysteem wordt 'schoon'
  • bacteriën worden verwijderd 

Is het noodzakelijk?

Wij adviseren iedereen elke 2 jaar de airco te laten verfrissen. In combinatie met de airco verversen wordt u airco elk jaar onderhouden en zal deze niet snel kapot gaan. 

Hoelang duurt het?

Het verfrissen van de airco duurt ongeveer 1 uur